Foto

Բժիշկ Մյասնիկովը նշել է վտանգավոր և առողջարար սննդային հավելումները

«Ամենակարևորի մասին» հաղորդման եթերում Ալեքսանդր Մյասնիկովը պատասխանել է սննդային հավելումների վերաբերյալ տարածված հարցերին, նշել է վտանգավորները և անվանել առողջարար այլընտրանքները։

Չիպսերը և սոուսները պարունակո՞ւմ են վտանգավոր քաղցկեղածին հավելանյութ՝ նատրիումի գլուտամատ։
Դա ճիշտ է, նշել է բժիշկը։ «Եթե պարզապես տապակեք կամ եփեք միս, թխեք հաց, այն բավականին անհամ կլինի։ Նատրիումի գլուտամատով դուք ամեն ինչ կուտեք։ Նատրիումը աղ է։ Եվ ի՞նչ տարբերություն, թե ինչ ձևով է աղը մտնում օրգանիզմ։ Նատրիումը պաշտոնական քաղցկեղածին է, որը հանգեցնում է ստամոքսի քաղցկեղի, բարձր արյան ճնշման և այլնի», - բացատրել է Մյասնիկովը։

Բժիշկն ասել է, որ չպետք է լիովին հրաժարվել նման մթերքներից։ Դրանք կարող են օգտակար լինել, օրինակ, այն իրավիճակում, երբ անհրաժեշտ է արագ թարմանալ և էներգիայի լիցք ստանալ, և ձեռքի տակ առողջարար այլընտրանքներ չկան։ Եթե դրանք անկանոն ուտեք, ոչ մի վատ բան չի պատահի։

Մյասնիկովը նշել է, որ դեռևս 2015 թվականին երշիկը ԱՀԿ-ի կողմից դասակարգվել է որպես քաղցկեղածին։ Հետևաբար, դուք պետք է զգույշ լինել նման սնունդ անընդհատ օգտագործելուց: Ավելի լավ է եփել կամ տապակել մսի մի կտոր, պատրաստել տապակած տավարի միս:

«Բոլոր թխվածքները, բացի շաքարից և աղից, պարունակում են նաև շատ տրանս ճարպեր: Դրանք թխվածքներն ավելի համեղ են դարձնում, թույլ են տալիս ավելի երկար թարմ մնալ: Սա շատ վտանգավոր բան է, որը մեզ սպանում է: Բացի այդ, քաղցրավենիքը պարունակում է շատ շաքարի փոխարինիչներ, որոնք այժմ մեղադրվում են քաղցկեղային պաթոլոգիաների զարգացման համար», - ասել է բժիշկը:

«Ի՞նչ պետք է ուտել այդ դեպքում: Կերեք այն, ինչ բնությունը ձեզ տվել է՝ բանջարեղեն, մրգեր, միս, լոբազգիներ, հացահատիկներ, կաթնամթերք: Բայց պարզապես նայեք, թե որն է դրանց աղբյուրը: Այստեղ հեշտ լուծում չկա», - եզրափակել է Մյասնիկովը: